Behandelmethode

De techniek van de behandeling bestaat uit het uitoefenen van zachte druk met vingertoppen, knokkels of elleboog om de lagen bindweefsel (fascia) langzaam uit te rekken. Dit heeft tot gevolg dat de natuurlijke elasticiteit herstelt en de botten en spieren op hun normale plaats worden teruggebracht.
Dit zorgt voor een permanente structurele verbetering.

Daarna behandelt een Rolfer (naam voor Rolfing® masseur of therapeut) systematisch het hele lichaam: voeten, enkels, zijden, benen, bekken, onderbuik, middenrif, ribbenkast, schoudergordels en hoofd, opdat naburige structuren zoals organen, zenuwen, botten of gewrichten meer ruimte krijgen en dus beter functioneren.
Op deze manier wordt het gehele lichaam van top tot teen gemasseerd en uitgebalanceerd, zelfs de binnenkant van de mond wordt niet vergeten.

Van de cliënt wordt verwacht dat hij zich bewust probeert te ontspannen tijdens de behandeling zodat spanning en pijn opgeheven worden. 
Een Rolfing® behandeling bestaat uit 10 opeenvolgende zittingen die elk één tot anderhalf uur duren.
Hoe men de Rolfing® massage ondergaat, is voor ieder mens verschillend. 
Dit kan variëren van een prettige sensatie vanwege een stevige massage, tot een, zij het kortstondig, onplezierig gevoel doordat de oorzaak van het probleem wordt gevonden.
Tijdens deze behandelingen is het van groot belang dat de cliënt en de therapeut elkaar vertrouwen en sympathiek tegenover elkaar staan.

Fascia is het elastische bindweefsel dat het gehele lichaam onderhuids omhult. 
Wordt er aan getrokken door bijvoorbeeld een beenlengteverschil, trekken als gevolg het bekken en de rug scheef wat kan resulteren in een pijnlijke scheve nek. 
De spanningen die hierdoor ontstaan worden in verschillende richtingen getrokken waardoor het bindweefsel over de elasticiteitsgrens heen gaat en er een afwijkend patroon overblijft.
De behandelmethode van Rolfing® massage is erop gericht dit patroon weer te herstellen. Dit herstel is blijvend.